top of page

Foto's en archief 2016-2017

Tip: Klik op de foto's om ze groter te maken.

Foto's van het reisje naar Staatsbosbeheer bij Lauwersoog op 24 mei 2016

Excursie op 16 juni 2016 naar het Steenhuis in Niebert

Bioscoop 24 oktober 2016

Er is een groepje van 5 mensen naar de 50plus bioscoop geweest. Er draaide de film "SUFFRAGETTE". Er was veel belangstelling want de zaal was bijna vol. Een boeiende film over de strijd voor kiesrecht voor vrouwen. In de pauze kregen we een kop koffie of thee aangeboden. Het was een gezellige middag.

Seniorenmiddag 25 oktober 2016 

Na de opening door de voorzitter, was het de beurt aan dhr. Edzo Paap die ons zou vertellen over het ontstaan van de fiets. Het begon met loop fietsen ,later werden het fietsen met grote wielen, nog weer later werden de wielen veel kleiner. Het fietsen werd het meest gedaan door de heren, bij de dames lukte het niet zo goed vanwege de kleding. De heren en dames  kregen toen fiets rijlessen om te leren fietsen. Edzo maakt zelf ook miniatuurfietsjes.[geweldig knap]. Het was een zeer geslaagde middag, met een grote opkomst.

Bezoek aan Fietsmuseum Birza op 9 november 2016

Klei- en keramiek atelier "Pepales" van Petra Paap op 10 november 2016

Anker 9

Op 10 november jl. gingen we met 8 dames van de vereniging naar Pepales, het klei- en keramiekatelier van Petra Paap in Noordhorn. Niemand wist goed, wat er zou gaan gebeuren,  maar ieder had er reuze zin in. En het werd een hele leuke middag. Petra liet wat voorbeelden zien, die een beetje met de donkere dagen te maken hadden en met de kersttijd die er al snel aankomt. Maar er was alle ruimte om hiervan af te wijken en de eigen fantasie te volgen. Ieder heeft iets moois gemaakt en de sfeer was uitmuntend. Nog konden de dames hun werkstuk niet mee naar huis nemen: Petra moet het eerst laten drogen en  daarna bakken in de oven. Over twee weken zal het klaar zijn en halen we het op.Een middag die zeker voor herhaling vatbaar is!!    

Excursie naar de Fraeylemaborg in Slochteren op 15 december 2016

Op donderdagmiddag 15 december gingen 16 leden van de vereniging naar de Fraeylemaborg in Slochteren. De borg werd in de Middeleeuwen als steenhuis gestocht en groeide uit tot een imposant gebouw met invloedrijke bewoners. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd de borg na restauratie een museum. Vanwege de kersttijd was de borg werkelijk prachtig versierd met vele kerststukken. Na afloop van de bezichtiging  (met een wonderlijk apperaatje waarmee je gesproken informatie kon oproepen) ging iedereen naar het bijbehorende koetshuis voor een kop koffie of chocolademelk met wat lekkers. Een mooie middag , helemaal passend in deze tijd. Alle deelnemende leden waren vol enthousiasme over wat ze te zien hadden gekregen. 

Lezing over schaatsen en aansluitend kerstmaaltijd op dinsdag 20 december 2017

Op dinsdag 20 December verzamelden we ons in de Kleine zaal van de Gasthorn voor de Kerstmiddag en aansluitend diner. De heer en mevrouw de Ruiter uit Oldehove verzorgden het middagprogramma over de Elfstedentocht. Zij hebben deze lange tocht samen een paar keer gereden en vertelden er enthousiast over. De voorbereidingen, de training en de spanning of het wel door zou gaan. Dhr. de Ruiter heeft als deelnemer met filmcamera en later videocamera de tochten prachtig in beeld gebracht.

Daarna gingen we naar de grote zaal waar de tafels mooi in kerstsfeer gedekt waren. Begonnen werd met een heerlijke soepje en aansluitend diverse groenten en twee soorten vlees en patat. Djuke Zwier las nog een kerstverhaal voor.
Als laatste was er een heerlijk toetje met ijs en slagroom. We kijken terug op een prachtige middag en een heerlijke avond.

 

Anker 1

In de Streekkrant van 27 december 2016 stond een artikel van onze voorzitter Wim Alberda van Ekestein.

Anker 2
Anker 3

Excursie naar het Blik, Trommel en Oudeheden museum in Niezijl op 16 Februari 2017

Op 16 februari '17 bezocht een groep leden het Blik Trommel en Oudheden Museum in Niezijl. Een zeer geslaagde middag die zijn succes naast alle prachtige blikken en oudheden zeker ook te danken had aan de warme ontvangst door de beheerders Hein en Tineke Nauta. Bij binnenkomst stonden lange tafels sfeervol gedekt voor koffie , thee en museumgebak. Dat laatste was voor velen een heerlijke herinnering aan vroeger: beschuit , pudding , jam en slagroom.  Ze noemen het ook wel oorlogsgebak. De heer Nauta vertelde honderduit over de duizenden blikken en wist iedereen te boeien met interessante , maar ook ontroerende bijzonderheden bij de blikken en andere oude voorwerpen. Iedereen heeft genoten van deze gezellige middag , die feestelijk afgesloten werd  met een drankje. Voor een aantal leden was dit met een ouderwets advocaatje met slagroom.

Anker 4

Uitstapje naar Abrahams Mosterdmakerij Eenrum op donderdag 16 Maart 2017

Op 16 maart'17  gingen 21 leden met elkaar naar Abraham's mosterdmakerij in Eenrum. Het was nog niet echt hoogseizoen en we hadden dan ook het rijk alleen. Het zonnetje scheen heerlijk en iedereen had er zin in!  Bij binnenkomst werden we hartelijk verwelkomt door Mathilde Schipper, die ons in de mosterdmakerij rondleidde en vertelde over de "koude" methode, waardoor alle goede eigenschappen van de mosterd bewaard blijven bij het vervaardigen van de mosterd. En dat is de methode van vroeger, en ook de methode waarmee men in deze mosterdmakerij werkt. Ze vertelde, dat een schep mosterd per dag heel goed is om af te vallen en ook hartklachten en eigenlijk heel veel klachten kan verminderen. We zagen de oude machines en hoorden over zwart zaad en geel zaad en we proefden van hun producten. Veel leden kochten leuke potjes met lekkere mosterd om mee naar huis te nemen. Daarna namen we plaats aan een lange tafel en kregen we koffie of thee met heerlijke appeltaart. Iedereen praatte honderduit en gezelligheid vierde hoogtij. Ook keken we nog even in het leuke ouderwetse snoepwinkeltje. Mathilde Schipper werd bedankt en iedereen stapte voldaan weer in de auto  (bedankt chauffeurs!) om weer naar huis te worden gebracht.

Anker 8

Uitstapje naar Coendersborg donderdag 20 april 2017

Op 20 april gingen wij met een groep van 13 mensen voor een wandeling naar Coendersborg. Het was een prachtige voorjaarsdag. Onder het genot van een kop koffie vertelde Ienie van Het Groninger Landschap over de geschiedenis van de borg. Daarna werd de groep in 2en gesplitst.

Je kon wandelen onder leiding van Evert(in september komt hij vertellen over het gebied rondom de borg) of een rondleiding onder leiding van Iemie in het museum en de borg. Van beide opties werd gebruik gemaakt. Na afloop werd besloten de gezellige middag voort te zetten bij Tante Til in Enumatil. We kregen heerlijke mosterdsoep en eigen gemaakte poffert. Het was weer een gezellige en leerzame middag met heerlijk voorjaarsweer.

Anker 7

Excursie op donderdag 11 mei 2017 naar de synagoge in Groningen

Uitstapje naar Eernewoude donderdag 23 mei 2017

Anker 6

Op 23 mei gingen wij op ons jaarlijks reisje naar Friesland. Eerst bezochten wij het Skûtsjemuseum in Eernewoude. Wij werden verwelkomt met een kopje koffie en natuurlijk de heerlijke duimpjes. Er werd verteld over de geschiedenis van de skûtsjes, waar ze voor gebruikt werden en hoe de wedstrijden zijn ontstaan. Ook werden wij onthaald op een paar smakelijke anekdotes. Daarna kregen we een rondleiding en mochten wij het museum op eigen houtje bekijken.

Op loopafstand lag de boot waar wij een rondvaart mee zouden maken. Aan boord weer koffie en wat lekkers. Wij genoten van een prachtig uitzicht en sommigen waagden zich aan dek, maar het was behoorlijk fris. Daar begon onze maag behoorlijk van te knorren. Maar geen man over boord. Heerlijke soep en brood met een kroket werd ons door de vriendelijke bediening voorgeschoteld.

Wij konden terugzien op een gezellige en leerzame dag.

Anker 5

Uitstapje naar de tentoonstelling van Jaap de Jong in het Steenhuis in Niebert, donderdag 19 oktober 2017

Op 19 oktober zijn we met een aantal mensen naar de tentoonstelling van Jaap de Jomg geweest. Hij heeft er een tentoonstelling ingericht die bestaat uit talloze voorwerpen die met de grote oude rederijen te maken hebben. Van de KNSM tot Wagenborgen. Jaap was samen met zijn vrouw Maaike zelf aanwezig om tekst en uitleg te geven. Heel boeiend! Maaike heeft een kleine tentoonstelling gemaakt met prachtig gekleurde puddingvormen.

In de Buurthuiskamer kerststukjes maken, vrijdag 8 december 2017

Anker 10

Op vrijdagmorgen 8 december 2017 zijn onder leiding van Lisette Freriks kerststukjes gemaakt.  Er waren 11 a enthousiastelingen druk bezig in de Buurthuiskamer in Zuidhorn. Hieronder het fotoverslagje.

bottom of page